Ga naar de inhoud

Serious Gaming

HKB Stedenbouwkundigen

Een Serious Game om participatie in projecten plek te geven

Samen met HKB Stedenbouwkundigen ontwikkelde ik een serious game om mensen op een laagdrempelige en vrolijke manier te betrekken bij gebiedsontwikkelingen. Tijdens een ontspannen spelavond leren spelers elkaar en elkaars belangen beter kennen. Met het spel maak je samen een leuke start van je project en bouw je een goede relatie op tussen belanghebbenden en planmakers. Het spel is af te stemmen aan de doelgroep en fase van het desbetreffende project.

Tijdens de avond begeleiden we de gesprekken en bevragen we de input die de spelers geven. Door vragen te stellen en de gesprekken te begeleiden zoeken we samen naar de vraag achter de vraag. Zo halen we met relevante vragen belangrijke informatie op over de omgeving. Tijdens de spelavond krijgen belanghebbenden, gebruikers en geïnteresseerden de ruimte om mee te denken en input te geven. Door te praten, te spelen en te bouwen geef je samen vorm aan een gebied. Bij ieder spelbord hoort een toolkit. Hierin vind je tools om de maquette mee vorm te geven. Het spel is opgedeeld in drie onderdelen: ‘Wat vind ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Samen met de andere spelers onderzoek je gezamenlijk deze onderdelen met behulp van kaarten. Deze kaarten stellen vragen, nemen stelling of geven je een opdracht. De kaarten bevragen op deze manier de functies van een gebied. Zoals ‘waar is er ruimte voor groen?’, ‘is er plek voor het opwekken van duurzame energie?’ Of ‘waar maak je graag een wandeling met de hond?’ De eindresultaten leveren maquettes op met ideeen en uitspraken vanuit de deelnemers die we met elkaar delen aan het einde van de avond.

Na afloop van de spelavond analyseren we de gemaakte spelborden en deze analyse vormt de basis voor het ontwikkelen van een visie.

Serious Gaming
Serious Gaming
in samenwerking met HKB Stedenbouwkundigen